2021-03-19 12:42:11• hírek • Szatmár.ro

Szatmári származású Magyarország limai külgazdasági attaséja és konzulja

Az elmút év nyarán adtunk hírt arról, hogy szatmári fiatalok fontos diplomáciai feladatokat látnak el Magyarország képviseletében: előbb Tankóczi Zsombort nevezték ki dublini konzulnak, majd Igaz Máté lett Torontóban első beosztott konzul.

Ennek az írásnak a kapcsán ért el hozzánk a hír, hogy Peru fővárosában, Limában is egy szatmárnémeti kötődésű hölgy, Székely Edit lát el diplomáciai feladatokat külgazdasági attaséként.

Bár nagyváradi születésű, csupán három évet töltött Ady Endre városában, majd mivel a családja szatmárnémeti gyökerekkel rendelkezik, hazatértek. A Királyi Katolikus Főgimnázium impozáns épületben működő Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium matematika-fizika szakán érettségizett, és bár eredetileg orvosi pályára készült, végül mégis a Jászvásári Műszaki Egyetem könnyűipari szakára került. Szüleivel és húgával 1989 januárjában települt át Magyarországra, ahol cipőtervező mérnökként végezett Budapesten. Már 25 évesen saját vállalkozást indított, így 15 évig első kézből tapasztalhatta meg, mit jelent másodpercre dolgozni, tanítani, minőséget előállítani, felelős döntéseket hozni. A kíváncsiság, az új kihívások, a kultúraközi kommunikáció mindig is foglalkoztatta, ezért folyamatosan tanult, további felsőoktatási képesítéseket szerezett nemzetközi kommunikáció, diplomácia, kulturális menedzsment területén Budapest, majd Pádovában és Rómában. Jelenleg is az egyik limai egyetem hallgatója mester szakon, immár a negyedik nyelven végezve tanulmányait.

2005-ben kezdte meg a "közszolgálati" pályafutását, projektmenedzseri és vezetői pozíciókban, olyan területeken, mint a román-magyar Európai Területi Együttműködési program, majd a Kultúra Program, a Kreatív Európa Program és a 2011-es magyar EU elnökség.

2014-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kötelékében dolgozik, a 2015-ös Milánói EXPO programigazgatója volt, majd bukaresti külgazdasági attasénak kérték fel, jelenleg pedig Limában dolgozik külgazdasági attaséként és konzulként. Emellett különböző szervezetekben elnökségi szerepet tölt be és próbál értéket közvetíteni.  

„Eltöltve több mint harminc évet nemzetközi környezetben szerencsésnek mondhatom magam, hogy mindvégig izgalmas és kihívásokkal teli feladataim voltak, külön megtiszteltetés, hogy a kulturális területen végzett munkámért 2013-ban Magyarországért Európában díjat kaptam, valamint 2019-ben az Olasz Vívó Szövetség díjazta az olasz-magyar területen végzett vívással kapcsolatos kulturális tevékenységemet” – mondja Székely Edit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: